składniki
marchewka
pietruszka
1/2 jabłka
plaster selera
3 łyżki kaszy gryczanej
3/4 szklanki wody
Jest to pomysł na danie z kaszą gryczaną. Mrachewkę, pietruszkę, selera i kaszę dusimy na małym ogniu pod przykryciem. Z jabłka wycinamy środek ale nie obieramy ze skórki. Jabłuszko dodajmy do lekko podduszonych warzyw i trzymamy jeszcze kilka minut pod przykryciem. Ze względu na wiek Franka nasze danie zostało zmiksowane.
Kasza gryczana w medycynie ludowej była podawana jako środek rozgrzewający. Jest bogata w białko o bardzo bogatej wartości odżywczej. Zawiera lizyny i tryptofan których organizm człowieka nie jest w stanie samodzielnie wytworzyć. Lizyna odpowiada między innymi za wchłanianie wapnia, koncentrację oraz łagodzenie objawów przeziębienia. Tryptofan z kolei pomaga przy wytwarzaniu serotoniny i melatoniny odpowiadającej za zdrowy sen. Zawiera także żelazko, magnez i wiele witamin. Kasza gryczana jest często zapomnianym składnikiem w dziecięcej diecie.
yummy ;)
OdpowiedzUsuńpozdrawiam ciepło,
szana,
www.gastronomygo.blogspot.com