szpinak
natka pietruszki
zielona soczewica
korzeń pietruszki
ziemniak
marchewka
olej lniany
Wszystkie składniki gotujemy na wolnym ogniu. Szpinak dodałam w połowie gotowania. Natomiast natkę pietruszki na końcu wraz z olejem. Dobrze wiemy że zawartość żelaza w szpinaku jest mocno przereklamowana. Mimo to zupa je zawiera. Mieści się ono w natce pietruszki a ponad to jest łatwo przyswajane dzięki zawartości witaminy C. Natka nadała zupie zielono trawiasty kolor. Została zmiksowana na krem.
Pietruszka już od dawna gości na naszym parapecie i jest dodatkiem do wielu potraw.Odznacza się dużą zawartością witaminy C i beta-karotenu. Wzmacnia, oczyszcza organizm, poprawia cerę i humor.
Natka pietruszki w 100g produktu:
żelazo 5mg
witamina C 177mg
witamina E 3.1mg
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz