wtorek, 3 kwietnia 2012

Zu zielono mi


składniki:
brokuły
zielona soczewica
marchewka
pietruszka
por
seler
1 szklanka wody
1 łyżeczka oleju lnianego



 Najważniejsze aby wszystkie warzywa były dobrej jakości. Zawsze staram się aby były to warzywa sezonowe z pewnego źródła. Czasem używam mrożonych aby poza sezonem zachować bogactwo smaków i witamin. 
Dokładnie umyte warzywa wrzucam do małego garnka i zalewam jedną szklanką wody. Nie gotuje zupki w dużej ilości bo codziennie chce mieć świeżą. Gotuje pod przykryciem na wolnym ogniu do momentu, aż warzywa zmiękną. Na koniec dodaję odrobinę oleju i miksuję. Ważne aby nie gotować gdy dodamy już olej lub natkę pietruszki. Dużym atutem zupki jest zawartość żelaza.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz